Besturingssystemen

Benieuwd naar de verschillende besturingssystemen die er beschikbaar zijn voor smartphones? Wanneer je de beste smartphone wilt kopen is het natuurlijk van belang dat je een goed beeld hebt van de besturingssystemen die je met elkaar dient te vergelijken. Android en iOS zijn de meest bekende besturingssystemen, daarnaast kun je kijken naar bijvoorbeeld Windows Mobile en het systeem van Blackberry. Die beide systemen worden echter maar relatief weinig gebruikt. Vandaar dat we ons hier zullen beperken tot de vergelijking tussen Android van Google en iOS van Apple.

Smartphone op Android

Android is het besturingssysteem van Google. Net als alle andere software van het bedrijf is het gewoon gratis toegankelijk, wat betekent dat verschillende ontwikkelaars daar zonder problemen mee aan de slag kunnen. Android wordt gebruikt door verschillende fabrikanten zoals LG en Samsung. Zij kiezen ervoor om hun smartphones op de software van Google te laten draaien. Het voordeel voor hen? Zij hoeven zelf niet iedere keer opnieuw volledige software te ontwikkelen.

Het voordeel voor jou als gebruiker van de smartphone? De fabrikanten zorgen er met hun Android besturingssystemen voor dat jij gebruik kunt maken van software die werkt zoals je dat gewend bent en bovendien goed samenwerkt met smartphones van andere gebruikers. Dat is prettig wanneer je wat aan de ander uit wilt leggen of wanneer je een bestand naar elkaar wilt verzenden. Dankzij de verschillende Android besturingssystemen bij de verschillende fabrikanten werkt een groot aantal mensen met een smartphone op basis van min of meer hetzelfde systeem.

Min of meer hetzelfde, want er zijn verschillende versies beschikbaar van de Android besturingssystemen. Niet alle mobiele telefoons maken gebruik van de meest actuele versie. Over het algemeen ondersteunen de fabrikanten maximaal een paar jaar updates, na die periode maak je gebruik van een verouderd systeem en kunnen er dus toch wat onderlinge verschillen ontstaan. Tegenwoordig bestaan er zelfs smartphones met 2 besturingssystemen, waarbij de keuze bij de gebruiker ligt.

Besturingslaag van de fabrikant

Houd er daarnaast rekening mee dat fabrikanten over het algemeen een eigen laag over de Android besturingssystemen heen leggen. Samsung doet dat bijvoorbeeld met TouchWiz. Het is een systeem dat zorgt voor de uitstraling van de mobiele telefoon en de manier waarop je er dagelijks gebruik van kunt maken. Des ‘dikker’ de laag die de fabrikant wenst, des te persoonlijker de telefoon lijkt. Het nadeel daarvan is echter dat de Android besturingssystemen er ook wat trager van worden.

Smartphone op iOS

Aan de andere kant geldt iOS van Apple als een van de meest populaire besturingssystemen. Je maakt op iedere mobiele telefoon van Apple gebruik van hetzelfde systeem, in ieder geval qua techniek. De laatste 4 – 5 modellen worden ondersteund door Apple, waardoor je daar gemakkelijk jaren mee vooruit kunt. Bovendien is de beveiliging van iOS een stuk strenger dan die van de Android besturingssystemen, ontwikkelaars hebben minder vrijheid. Dat levert meer controle op voor Apple, waardoor je minder snel last hebt van virussen en andere problemen, net als van apps die niet zo mooi uitlijnen als anderen. Wil je de beste smartphone op een eenvoudige manier gebruiken? Dan is iOS van Apple wellicht de beste keuze, de Android besturingssystemen bieden je aan de andere kant meer vrijheid en mogelijkheden.

Previous post: